Ciasto dyniowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle puszyste, pachnące mieszanką korzenną ciasto, a przy tym tanie, błyskawiczne do zrobienia i długo zachowujące świeżość. Jednym słowem idealne ciasto na jesień.

  • 60 min

Składniki:

  • mąka tortowa - 1 szk.
    puree z dyni – 1/2 szk.
    jajka - 2 szt.
    olej rzepakowy – 1/2 szk.
    cukier drobny – 1/2 szk.
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
    cynamon – 1 łyżeczka
    przyprawa korzenna – 1 łyżeczka
    żurawina – 50 g

Ciasto dyniowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180°C.
  • Ciasto dyniowe z żurawiną 2. W misce wymieszać suche składniki, czyli: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, przyprawę korzenną i żurawinę.
  • Ciasto dyniowe z żurawiną 3. W drugiej misce jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem.
  • Ciasto dyniowe z żurawiną 4. Ciasto przelać do foremki o wymiarach 10x20 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
  • 5. Upieczone odstawić w foremce do przestygnięcia, a następnie wystudzić na kratce kuchennej. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
  • Ciasto dyniowe z żurawiną 6. Dodać olej i cały czas miksując dodać puree z dyni. Następnie miksując na najniższych obrotach miksera dodawać partiami wymieszane sypkie składniki.

Komentarze

Podobne przepisy