Ciasto dyniowe z orzechami pekan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUSZONKA ORZECHOWA: Orzechy pekan drobno siekamy. Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z orzechami, cukrem i cynamonem. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia.
CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, oba rodzaje cukru i przyprawy. Do drugiej miski wbijamy jajka, rozkłócamy je. Dodajemy śmietanę, olej i puree z dyni. Mieszamy rózgą do połączenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy rózgą do połączenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Posypujemy połową kruszonki. Wykładamy pozostałe ciasto, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy pozostałą kruszonkę. Ciasto pieczemy około 30-35 minut, do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem.
LUKIER Z SYROPU KLONOWEGO: Do miski wlewamy syrop klonowy. Dodajemy stopniowo cukier puder, łyżka po łyżce i ucieramy do powstania gęstej masy (przypominającej konsystencją śmietanę).
Komentarze