Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką

  • wyświetlono: 661 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam eksperymentować w kuchni z dynią. Można z niej wyczarować naprawdę pyszności, czego dowodem jest moje ostatnie ciasto. Połączenie biszkoptu, śmietanki, dyniowej masy wychodzi rewelacyjne. Dodatek ciastek oreo to jak kropka na „i”. Coś pysznego.

Jaga85
  • 25 porcje
  • 160min
  • Trudny

Składniki

Blaszka 25x36 cm
Biszkopt jasny:
• 4 duże, jajka,
• ¾ szklanki cukru,
• ½ szklanki mąki tortowej,
• 1/3 szklani mąki ziemniaczanej,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• Szczypta soli,
• 2 łyżki zimnej wody
Dyniowa masa:
• 0,5- ¾ szklanki gęstego puree z dyni,
• 1,5 kostki masła (300 gram),
• 2 cukry waniliowe,
• 0,5 litra mleka,
• 1 budyń śmietankowy,
• 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
• 3 żółtka,
• ok 2 łyżki cukru kryształu (wg uznania),
• spirytus do smaku
Dodatkowo:
• około 2,5 paczki ciastek oreo. (35 sztuk),
Wykończenie:
• 0,5 litra śmietanki 30 %,
• 1 łyżka cukru pudru,
• 4 łyżeczki żelatyny,
• 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką

  • przygotowanie biszkoptu1. BISZKOPT: W jednej misce lub na talerzu łączymy ze sobą sypkie składniki.
    Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do gotowej masy jajecznej dokładamy sypkie składniki oraz wlewamy wodę. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
    Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy delikatnie wierzchnią warstwę, która posłuży do dekoracji ciasta.
  • Dodanie dyni do mleka2. BUDYŃ: Odmierzamy połowę mleka i podgrzewamy ją z cukrem i dynią. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka.
  • ugotowany budyń3. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące, dyniowe mleko. Gotujemy dyniowy budyń, który następnie studzimy.
  • dodanie budyniu do utartego masła4. Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo dyniowy budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.

    Dyniową masę wykładamy na jasny biszkopt.
  • wyłożenie ciastek na masę5. Na dyniową masę wykładamy ciasteczka oreo jeden przy drugim w równych rzędach.
  • ubijanie śmietanki6. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder do smaku. Na koniec do śmietanki wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
  • wykończenie ciasta7. Tak przygotowaną śmietankę wylewany na ciasteczka.
    Na śmietankę ścieramy na tarce o drobnych oczkach wierzch ściętego biszkoptu.

    Ciasto wkładamy do chłodu, by śmietanka zastygła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastobiszkoptDeserDyniamasa dyniowasmietankaoreo

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z serem i dyniową galaretką

Dodane przez: agarybak76

Ciasto marchewkowe z serem i dyniową galaretką

Idealne ciasto na jesienne dni:...

image-1f2v9hw

Dodane przez: aga20101

CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE

Ciasto dyniowe stanowi niezaprzeczalną...

Ciasto dyniowe

Dodane przez: anik9

Proste ciasto dyniowe z orzechami i czekoladą

Zawsze się udaje i jest pyszne

Dyniowe ciasto z jabłkami

Dodane przez: dorota w

Dyniowe ciasto z jabłkami

Dyniowe ciasto z jabłkami. Wilgotne,...

Ciasto dyniowe – najlepsze i najłatwiejsze!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto dyniowe – najlepsze i najłatwiejsze!

Przepis na to ciasto dyniowe w...

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo

Dodane przez: Jaga85

Odrywane bułeczki dyniowe z oreo

Uwielbiam dodatek dyni do ciasta...