Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Uwielbiam eksperymentować w kuchni z dynią. Można z niej wyczarować naprawdę pyszności, czego dowodem jest moje ostatnie ciasto.
Połączenie biszkoptu, śmietanki, dyniowej masy wychodzi rewelacyjne. Dodatek ciastek oreo to jak kropka na „i”. Coś pysznego.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Biszkopt jasny:
    • 4 duże, jajka,
    • ¾ szklanki cukru,
    • ½ szklanki mąki tortowej,
    • 1/3 szklani mąki ziemniaczanej,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli,
    • 2 łyżki zimnej wody
    Dyniowa masa:
    • 0,5- ¾ szklanki gęstego puree z dyni,
    • 1,5 kostki masła (300 gram),
    • 2 cukry waniliowe,
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 3 żółtka,
    • ok 2 łyżki cukru kryształu (wg uznania),
    • spirytus do smaku
    Dodatkowo:
    • około 2,5 paczki ciastek oreo. (35 sztuk),
    Wykończenie:
    • 0,5 litra śmietanki 30 %,
    • 1 łyżka cukru pudru,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie biszkoptu 1. BISZKOPT: W jednej misce lub na talerzu łączymy ze sobą sypkie składniki.
    Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do gotowej masy jajecznej dokładamy sypkie składniki oraz wlewamy wodę. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
    Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy delikatnie wierzchnią warstwę, która posłuży do dekoracji ciasta.
  • Dodanie dyni do mleka 2. BUDYŃ: Odmierzamy połowę mleka i podgrzewamy ją z cukrem i dynią. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka.
  • ugotowany budyń 3. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące, dyniowe mleko. Gotujemy dyniowy budyń, który następnie studzimy.
  • dodanie budyniu do utartego masła 4. Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo dyniowy budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.

    Dyniową masę wykładamy na jasny biszkopt.
  • wyłożenie ciastek na masę 5. Na dyniową masę wykładamy ciasteczka oreo jeden przy drugim w równych rzędach.
  • ubijanie śmietanki 6. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder do smaku. Na koniec do śmietanki wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
  • wykończenie ciasta 7. Tak przygotowaną śmietankę wylewany na ciasteczka.
    Na śmietankę ścieramy na tarce o drobnych oczkach wierzch ściętego biszkoptu.

    Ciasto wkładamy do chłodu, by śmietanka zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Dynia Oreo Śmietanka Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować