CIASTO DYNIOWE Z JABŁKAMI I SEREM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto jesienne o wielu smakach.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1 szklanka oleju
    1 szklanka puree z dyni
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka przypraw do piernika
    2 lyzki siekanych orzechow
    2 starte jablka sterte na arce ogrubych oczkach

    Masa serowa:
    40 dag sera trzykrotnie mielonego
    5 dag masla
    10 dag cukru
    1 budyn waniliowy
    2 jajka

    Polewa kajmakowa:
    10 dag masla
    4 luzki cukru trzcinowego
    3 lyzki mleka

    Forma: duza forma na babke
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto dyniowe z jabłkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem do białości.
    2. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce puree z dyni.
    3. Dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Długo nie miksować.
    4. Posiekane orzechy i jablka obsypać niewielką ilością mąki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  • 2. Masa serowa:
    Maslo utrzec z cukrem, dodac zoltka, ser oraz budyn. Bialka ubic na twardo, dodac do sera i delikatnie wymieszac lyzka.
  • 3. 2/3 ciasta przelozyc do formy wysmarowanej tluszczem, na to wylozyc ser i reszte ciasta. Pieczenie 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
  • 4. Polewa kajmakowa:
    Maslo rozpuscic z mlekiem i cukrem w rondelku, ciagle mieszajac doprowadzic do zagotowania. Gdy masa stezeje wylozyc na przestygniete ciasto, mozna udekorowac orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować