Ciasto dyniowe z jabłkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka ubić z cukrem do białości.
2. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce puree z dyni.
3. Dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Długo nie miksować.
4. Posiekane orzechy i jablka obsypać niewielką ilością mąki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
2.Masa serowa:
Maslo utrzec z cukrem, dodac zoltka, ser oraz budyn. Bialka ubic na twardo, dodac do sera i delikatnie wymieszac lyzka.
3.2/3 ciasta przelozyc do formy wysmarowanej tluszczem, na to wylozyc ser i reszte ciasta. Pieczenie 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
4.Polewa kajmakowa:
Maslo rozpuscic z mlekiem i cukrem w rondelku, ciagle mieszajac doprowadzic do zagotowania. Gdy masa stezeje wylozyc na przestygniete ciasto, mozna udekorowac orzechami.
Komentarze