Ciasto dyniowe z czekoladowymi kropelkami

0 (0 ocen)

Delikatne i puszyste ciasto z musem dyniowym i czekoladowymi kropelkami, z wyglądu podobne do murzynka, ale o wiele smaczniejsze. Spora zawartość musu dyniowego sprawia, że długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    duża szczypta soli
    25 dag miękkiego masła
    1 szklanka białego cukru
    1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
    16 g cukru wanilinowego
    4 jajka rozmiar L
    400 g musu z dyni
    2 garści kropelek czekoladowych

Ciasto dyniowe z czekoladowymi kropelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    Mąkę przesiać z solą, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
  • 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem białym, cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym.
    Dodać po jednym jajku, miksując aż się wchłoną.
    Następnie nie przerywając miksowania dodawać na zmianę po trochu musu dyniowego i mąki przesianej z dodatkami.
  • 3. Do puszystej masy dodać kropelki czekoladowe i wymieszać łyżką.
    Masę rozłożyć do dwóch kek sówek.
    Piec około 45-50 minut.
    Wystudzić razem z papierem na kratce kuchennej.

Porady

Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem utartego z cukrem serka mascarpone.

Komentarze

Podobne przepisy