Ciasto dyniowe z bakaliami bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
W rondlu umieszczamy masło, wodę i 2-3 łyżki cukru, podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy kakao, skórkę z wyparzonej cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka z pozostałą ilością cukru ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, cukier, puree z dyni, bakalie i miksujemy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 200 °C przez 25-35 minut, kontrolując wierzch ciasta pod koniec pieczenia, aby się zbytnio nie przypiekło. Pieczemy do „suchego patyczka”. Wystudzone ciasto oblewamy polewą. Ciasto oprószamy solą morską.
Komentarze