Ciasto dyniowe z bakaliami bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto dyniowe z bakaliami bezglutenowe

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 12 x 25 cm

    Polewa:

    masło 50 g,
    kakao 2 łyżki,
    woda 2 łyżki,
    cukier 2-3 łyżki
    skórka z otartej cytryny lub pomarańczy
    sól morska
    Ciasto:

    jajka 2
    cukier 7 łyżek
    puree z dyni 1 szklanka
    mąka ryżowa 1/2 szklanki
    mąka kukurydziana 1/2 szklanki
    kakao 2 łyżki ( produkt bezglutenowy )
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( produkt bezglutenowy )
    bakalie, cynamon
    Szklanka o pojemności 170 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto dyniowe z bakaliami bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    W rondlu umieszczamy masło, wodę i 2-3 łyżki cukru, podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy kakao, skórkę z wyparzonej cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka z pozostałą ilością cukru ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, cukier, puree z dyni, bakalie i miksujemy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 200 °C przez 25-35 minut, kontrolując wierzch ciasta pod koniec pieczenia, aby się zbytnio nie przypiekło. Pieczemy do „suchego patyczka”. Wystudzone ciasto oblewamy polewą. Ciasto oprószamy solą morską.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować