Ciasto dyniowe z bakaliami

4.48 (152 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyśmienite, pachnące i wilgotne ciasto z dodatkiem dyni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
    3/4 szklanki cukru,
    2 szklanki mąki pszennej,
    3/4 szklanki oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    0,5 łyżeczki sody,
    pół szklanki rodzynek,
    0,5 szklanki różnych bakali (np,suszone morele, żurawina i skórka pomarańczowa),
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
    2 szkalnki startej dyni,
    1 łyżeczka cynamonu.

    bułka tarta
    1 łyżka margaryny
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto dyniowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia 1. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • bakalie 2. Bakalie i orzechy drobno posiekaj.
  • bakalie 3. Wszystkie bakalie zalej ciepłą wodą aby namiękły, a następnie i odlej wodę.
  • ciasto 4. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij do białości. Dodaj olej, mąkę, cynamon proszek i sodę. wszystko wymieszaj.
  • ciasto 5. Następnie dodaj startą dynię.
  • ciasto 6. Oraz odsączone bakalie.
  • ciasto 7. Całośc wymieszaj delikatnie łyżką.
  • ciasto 8. Formę posmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Ciasto wyłóż i równo rozsmaruj.Forma o wym. 25cm/30 cm
  • ciasto 9. Pieczemy w 185 stopniach przez 40 minut.
    Po wystudzeniu ciasto polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Porady

W sezonie dynię można zetrzećna tarce i zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Dynia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.37 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bakaliami

To może cię zainteresować