Ciasto dyniowe – jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto ma wspaniały korzenny posmak, jest niezwykle miękkie i wilgotne. Idealne na jesienne popołudnie przy herbacie
10 min
Dla 10 osób
Składniki:
1 1/2 szkl startej na drobnych oczkach dyni makaronowej
Ciasto dyniowe o korzennym posmaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mąkę wymieszaj z sodą i przyprawą do piernika
2. Do garnka wbij jajka i dodaj cukru całość zmiksuj na puszystą masę. Cały czas ubijając naprzemiennie dodawaj olej i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą. Na koniec dodaj dynie z marchewkką i całość wymieszaj
3. Formę ( u mnie do babki) o śr 26 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wylej ciasto. Piecz około 40-50 min – do suchego patyczka w 180 stopniach (góra -doł)
Komentarze