Ciasto dyniowe o korzennym posmaku

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób

Ciasto dyniowe – jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto ma wspaniały korzenny posmak, jest niezwykle miękkie i wilgotne. Idealne na jesienne popołudnie przy herbacie

  • 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 1/2 szkl startej na drobnych oczkach dyni makaronowej

    1/2 szkl startej na drobnych oczkach marchewki

    4 jajka

    1 szkl oleju rzepakowego

    2 szkl mąki pszennej

    1 szkl cukru białego

    1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika

    2 łyżeczki sody oczyszczonej

Ciasto dyniowe o korzennym posmaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę wymieszaj z sodą i przyprawą do piernika
    2. Do garnka wbij jajka i dodaj cukru całość zmiksuj na puszystą masę. Cały czas ubijając naprzemiennie dodawaj olej i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą. Na koniec dodaj dynie z marchewkką i całość wymieszaj

    3. Formę ( u mnie do babki) o śr 26 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wylej ciasto. Piecz około 40-50 min – do suchego patyczka w 180 stopniach (góra -doł)

    Ciasto ostudź i posyp obficie cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy