Najprostsze ciasto dyniowe które w kilka chwil przygotujemy (o ile mamy już puree z dyni gotowe ;) i które jest wilgotne i aromatyczne. Polecam ;)
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownicę 18 cm:
150 g maki pszennej (dałam pół na pół z orkiszową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szkl puree z dyni
1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
2 jajka kl M
80 ml oleju
1/2 szkl cukru trzcinowego lub zwykłego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżki kropelek czekoladowych do ciasta
Ciasto dyniowe łyżką mieszane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !
1. Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre (mokre mieszamy) następnie te mokre wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie.
2. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!)
Wystudzone ciasto oblewamy lukrem np. cytrynowym lub czekoladą lub pół na pół jak ja to zrobiłam ;)
Komentarze