Ciasto Dyniowe Łyżką Mieszane

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Najprostsze ciasto dyniowe które w kilka chwil przygotujemy (o ile mamy już puree z dyni gotowe ;) i które jest wilgotne i aromatyczne. Polecam ;)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 18 cm:
    150 g maki pszennej (dałam pół na pół z orkiszową)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    3/4 szkl puree z dyni
    1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
    2 jajka kl M
    80 ml oleju
    1/2 szkl cukru trzcinowego lub zwykłego
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    3 łyżki kropelek czekoladowych do ciasta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z dyni Ciasto

Ciasto dyniowe łyżką mieszane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !

    1. Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre (mokre mieszamy) następnie te mokre wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie.
    2. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!)

    Wystudzone ciasto oblewamy lukrem np. cytrynowym lub czekoladą lub pół na pół jak ja to zrobiłam ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować