Ciasto dyniowe bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, szybkie ciasto.
Idealne na jesień.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników
    czekolada mleczna
    800 ml śmietanki kremówki
    250 g serka Mascarpone
    400 g pure z dyni
    6 łyżek cukru pudru
    5 kropli aromatu waniliowego
    szczypta gałki muszkatołowej
    pół łyżeczki cynamonu
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto dyniowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto dyniowe bez pieczenia 1. Dynię pokroić na kawałki, usunąć pestki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 45-50 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zblendować.

    Żelatynę zalać wodą (¼ szklanki). Wymieszać i odstawić.

    Zimną śmietankę ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Do jednej dodać serek mascarpone i 2 łyżki cukru pudru oraz aromat waniliowy. Zmiksować.

    Do drugiej dodać purée z dyni, wsypać 3-4 łyżki cukru pudru. Przyprawić gałką muszkatołową i cynamonem. Zmiksować. Wlać żelatynę. Wymieszać.

    Foremkę wyścielić folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na ciasteczka dać 1/3 kremu dyniowego. Na krem dyniowy nałożyć połowę masy śmietankowej. Ułożyć herbatniki, drugą porcję kremu z dyni oraz resztę masy śmietankowej. Przykryć herbatnikami, nałożyć ostatnią porcję kremu dyniowego. Udekorować czekoladą startą na drobnych oczkach. Wstawić do lodówki i chłodzić przez 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować