Ciasto dyniowe bez jajek

4.94 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pamiętam, jak to ciasto robiła moja mama. Polecam je wszystkim smakoszom dyni.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 25 dag cukru
    ● 25 dag tłuszczu (pół na pół margaryny lub masła i oleju)
    ● 7 dag drożdży
    ● olejek migdałowy
    ● 37 dag dyni
    ● 1,5 szkl. mleka
Wystaw ocenę:

4.94 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto dyniowe bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, miąższ kroimy w kostkę i rozgotowujemy w szklance mleka na gładką masę. Drożdże mieszamy z pozostałym mlekiem i łyżeczką cukru i zostawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, olejek, roztopiony tłuszcz i dynię i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrośnie, pieczemy 50 minut w 180 °C. Wierzch można posypać kruszonką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować