Ciasto dyniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne, aromatyczne, wilgotne ciasto z dynią

  • 60 min

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 100 g cukru
    - 50 g bułki tartej
    - 200 g tartej dyni
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - olejek rumowy

Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać bułkę tartą, olejek rumowy i dynię. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać w masę dyniową.
    Ciasto wylać do blaszki (okrągła o średnicy 22-24 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temp. 200 stopni przez około 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy