Ciasto dwusmakowe ucierane z cynamonowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka:
Ze składników na kruszonkę, wyrobić palcami ciasto, włożyć do zamrażarki.
Masa z jabłek :
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do garnka i chwilę dusić z dodatkiem masła, na koniec dodać cynamon, cukier i galaretkę w proszku.
Odstawić do przestudzenia.
2.Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrami na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku, gdy masa stanie się biała i jednolita wlewać olej, na koniec cały czas ucierając wsypywać partiami przesiane mąki z proszkiem.
Połowę ciasta przelać do drugiej miski i do tej części dodać kakao, dokładnie wymieszać. Większą część ciasta przelać do formy pokrytej papierem do pieczenia, nie wyrównywać (wtedy powstaną tzw. lekkie fale) delikatnie wyłożyć masę jabłkową, a na nią wylać kakaowe ciasto ucierane.
Na wierzch zetrzeć kruszonkę .
Ciasto piec ok. 50 –55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Smacznego :)
Komentarze