Ciasto "Dwa Smaki"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodkie chwile dla łasuchów.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 fiolki aromatu cytrynowego
    Masa:
    2 op. śnieżki
    2 op. śmietan-fixów
    400 ml. mleka
    2 galaretki wiśniowe
    Dodatkowo:
    1 duże op. okrągłych biszkoptów
    0,5 tabliczki mlecznej czekolady
    1 olejek waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "dwa smaki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywno z cukrem i żółtkami, następnie dodać proszek do pieczenia i aromat cytrynowy.Porcjami dodawać mąkę, lekko mieszając łyżką. Ciasto przelać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszki(25x39). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min.
  • 2. Masa:
    Śnieżki ubić z mlekiem dodając śmietan-fixy. Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl. wrzątku każdą i ostudzić. Następnie cienkim strumieniem dolewać ją do ubitej śmietany ciągle miksując.
  • 3. Wykonanie:
    Ciasto nasączyć wodą wymieszaną z połową olejku waniliowego. Na biszkopt wyłożyć masę i ją wyrównać. Okrągłe biszkopciki lekko namoczyć w wodzie wymieszanej z pozostałym olejkiem waniliowym i ułożyć ciasno na masie jeden obok drugiego. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i zrobić wzory na wierzchu ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować