Ciasto "dwa smaki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić na sztywno z cukrem i żółtkami, następnie dodać proszek do pieczenia i aromat cytrynowy.Porcjami dodawać mąkę, lekko mieszając łyżką. Ciasto przelać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszki(25x39). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min.
2.Masa:
Śnieżki ubić z mlekiem dodając śmietan-fixy. Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl. wrzątku każdą i ostudzić. Następnie cienkim strumieniem dolewać ją do ubitej śmietany ciągle miksując.
3.Wykonanie:
Ciasto nasączyć wodą wymieszaną z połową olejku waniliowego. Na biszkopt wyłożyć masę i ją wyrównać. Okrągłe biszkopciki lekko namoczyć w wodzie wymieszanej z pozostałym olejkiem waniliowym i ułożyć ciasno na masie jeden obok drugiego. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i zrobić wzory na wierzchu ciasta.
Komentarze