Ciasto duet

4.5 (170 ocen)

Idealne połączenie gruszki i nutella, czego można chcieć więcej ;-)

Składniki:

  • 8 łyżek mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek cukru
    4 jaja
    4 łyżki oliwy
    4 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1l śmietany do ubijania
    3 galaretki gruszkowe
    4 gruszki
    1 żelatyna - fix do deserów
    mały słoiczek nutelli (230 g)
    6 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto duet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy na przemian wodę i oliwę po łyżeczce. Potem mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec ubitą pianę z białek.Ciasto pieczemy około 30 min.
    Następne rozrabiamy 1 galaretkę w 3/4 szklanki wody. Ubijamy 1/2 l śmietany z 3 łyżkami cukru pudru pod koniec ubijania wlewamy wystudzoną galaretkę. Wylewamy na zimny biszkopt. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Rozrabiamy żelatynę - fix zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie ubijamy pozostałą śmietanę. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy nutellę i żelatynę wylewamy na śmietanę gruszkową. Gruszki obieramy, kroimy w plastry układamy na śmietanie. Dwie pozostałe galaretki rozrabiamy w dwóch szklankach wody. Tężejącymi galaretkami zalewamy gruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować