Waniliowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy 0,5 łyżki cukru .
Dodajemy ciepłe mleko i resztę cukru oraz cukier waniliowy i odstawiamy na ok. 10 minut aż zaczną pracować.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy jajko i olej oraz mąkę , zagniatamy drożdżowe ciasto.
Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.
Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.
Wykładamy na nią ciasto i układamy polówki sliwek skórka ku dołowi.
Składniki na kruszonkę łączymy-rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.
Wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika , pieczemy ok.40 -45 minut.
Smacznego:)
Komentarze