Waniliowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

3 (1 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

po prostu pyszne....-polecam.

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko
    100 ml letniego mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 , 5-3 szklanki mąki
    Kruszonka:
    3/4 szklanki mąki
    3 łyżki cukru cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    100 g miękkiego masła

    oraz
    około 1/2 kg śliwek bez pestek.
    masło i bułka tarta do obsypania blaszki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Waniliowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy 0,5 łyżki cukru .
    Dodajemy ciepłe mleko i resztę cukru oraz cukier waniliowy i odstawiamy na ok. 10 minut aż zaczną pracować.
    Po tym czasie do zaczynu dodajemy jajko i olej oraz mąkę , zagniatamy drożdżowe ciasto.
    Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.

    W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.

    Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.
    Wykładamy na nią ciasto i układamy polówki sliwek skórka ku dołowi.
    Składniki na kruszonkę łączymy-rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.
    Wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika , pieczemy ok.40 -45 minut.
    Smacznego:)

Porady

blaszka 25 na 25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować