Ciasto drożdżowe ze śliwkami i malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto pachnące zbliżającą się jesienią

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zaczyn:
    4 łyżeczki suchych drożdży
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki mąki
    1/4 łyżeczki cukru
    Ciasto: 1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 mały cukier waniliowy
    szczypta soli
    4 łyżki rozpuszczonego masła
    2 całe jajka
    3 szklanki mąki
    sliwki węgierski około pół kilo
    Maliny około pół kilo
    Kruszonka: 200g maki
    100g cukru
    1 maly cukier waniliowy
    1/2 kostki roztopionego masla
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sowińśka Anita
    OLA OBSŁUGA Wlac mleko do duzej miski, dodac drozdze i zostawic na kilka minut. Dodac make i cukier i wymieszac. Przykryc i zostawic az podwoi swoja objetosc. Dodac pozostale skladniki i dobrze wyrobic. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine, az podwoi swoja objetosc. W miedzyczasie przygotowac kruszonke – make wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalac goracym, roztopionym maslem i dobrze wszystkie skladniki polaczyc. Duza blache o wymiarach 43x30cm posmarowac maslem, wylozyc na nia wyrosniete ciasto, rozciagnac je rownomiernie (ciasto bedzie dosc cienkie). Ulozyc rzedami polowki sliwek i maliny, posypac kruszonka , przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC, az ciasto się zrumieni.

Porady

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować