Ciasto drożdżowe ze śliwkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sowińśka Anita
OLA OBSŁUGA Wlac mleko do duzej miski, dodac drozdze i zostawic na kilka minut. Dodac make i cukier i wymieszac. Przykryc i zostawic az podwoi swoja objetosc. Dodac pozostale skladniki i dobrze wyrobic. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine, az podwoi swoja objetosc. W miedzyczasie przygotowac kruszonke – make wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalac goracym, roztopionym maslem i dobrze wszystkie skladniki polaczyc. Duza blache o wymiarach 43x30cm posmarowac maslem, wylozyc na nia wyrosniete ciasto, rozciagnac je rownomiernie (ciasto bedzie dosc cienkie). Ulozyc rzedami polowki sliwek i maliny, posypac kruszonka , przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC, az ciasto się zrumieni.
Porady
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Komentarze