Ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, a dzięki sokowi ze śliwek nie jest suche.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
    500g mąki
    50g drożdży
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    ½ kostki margaryny
    Szczypta soli

    Kruszonka
    40g masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka mąki
    50g mielonych orzechów lub drobno posiekanych orzechów ( im mniej orzechów tym więcej mąki)

    1 białko
    1 kg śliwek węgierek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn - w połowie ciepłego mleka (ja podgrzałam je w mikrofali) rozprowadzić drożdże z łyżką cukru. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
    Gdy rozczyn
    Żółtka i jajka utrzeć mikserem z cukrem, pozostałe mleko również podgrzać, margarynę roztopić. Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki dodać do mąki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na blaszkę (wcześnie wyłożona papierem do pieczenia, o wymiarach około 35x 20). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

    Zrobić kruszonkę - stopić tłuszcz na kruszonkę, dodać mąkę, cukier i orzechy. Wymieszać.

    Wyrośnięte ciasto posmarować spienionym białkiem. Śliwki wydrylować, przeciąć na pół i poukładać skórką do dołu, lekko wciskając w ciasto. Kruszonką równomiernie posypać po cieście.

    Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C 40-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować