Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, a dzięki sokowi ze śliwek nie jest suche.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn - w połowie ciepłego mleka (ja podgrzałam je w mikrofali) rozprowadzić drożdże z łyżką cukru. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
Gdy rozczyn
Żółtka i jajka utrzeć mikserem z cukrem, pozostałe mleko również podgrzać, margarynę roztopić. Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki dodać do mąki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na blaszkę (wcześnie wyłożona papierem do pieczenia, o wymiarach około 35x 20). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Zrobić kruszonkę - stopić tłuszcz na kruszonkę, dodać mąkę, cukier i orzechy. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto posmarować spienionym białkiem. Śliwki wydrylować, przeciąć na pół i poukładać skórką do dołu, lekko wciskając w ciasto. Kruszonką równomiernie posypać po cieście.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C 40-60 minut.
Komentarze