Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i cukrem pudrem

0 (0 ocen)

Na szczęście zamroziłam sobie śliwki, więc teraz mogę się rozkoszować tym ciastem nawet zimą.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    3 i 1/2 szklanki mąki
    50 g świeżych drożdży
    120 g cukru
    160 g masła lub margaryny
    opakowanie cukru wanilinowego
    szklanka ciepłego mleka ( 250 ml )
    5 żółtek
    kilka kropli aromatu cytrynowego
    szczypta soli

    Składniki na kruszonkę:

    1 szklanka mąki
    2/3 szklanki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    90 g masła lub margaryny

    Dodatkowo:

    ok. pół kg wypestkowanych śliwek
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki mleka i tyle mąki, żeby całość, po wymieszaniu, miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
    Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym, aromatem cytrynowym i szczyptą soli na gładką masę.
    Masło roztapiamy na patelni, odstawiamy do ostudzenia.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, zmiksowane żółtka i mleko. Wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Następnie wlewamy chłodne masło, wyrabiamy ciasto dalej do czasu, aż będzie nam odstawać od miski. Ciasto jest dość luźne i klejące, ale takie właśnie ma być ( nie podsypujemy mąką ).
    Tak wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
  • 2. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę, lekko wilgotnymi rękoma wyrównujemy wierzch ciasta. Układamy na nim połówki śliwek ( rozcięciem do góry ). Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę:
    Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy, mieszamy. Następnie wlewamy masło i rozcieramy ciasto między palcami, aż powstanie nam kruszonka.
    Tak przygotowaną kruszonką posypujemy nasze ciasto.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Pieczemy ciasto ok. 35 - 40 minut.

Porady

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem ( u mnie ten krok dość często jest pomijany, gdyż zjadamy ciasto jeszcze gorące :-))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować