Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • wyświetlono: 789 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Na szczęście zamroziłam sobie śliwki, więc teraz mogę się rozkoszować tym ciastem nawet zimą.

Składniki

Składniki na ciasto:

3 i 1/2 szklanki mąki
50 g świeżych drożdży
120 g cukru
160 g masła lub margaryny
opakowanie cukru wanilinowego
szklanka ciepłego mleka ( 250 ml )
5 żółtek
kilka kropli aromatu cytrynowego
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

1 szklanka mąki
2/3 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
90 g masła lub margaryny

Dodatkowo:

ok. pół kg wypestkowanych śliwek
cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • 1. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki mleka i tyle mąki, żeby całość, po wymieszaniu, miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
    Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym, aromatem cytrynowym i szczyptą soli na gładką masę.
    Masło roztapiamy na patelni, odstawiamy do ostudzenia.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, zmiksowane żółtka i mleko. Wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Następnie wlewamy chłodne masło, wyrabiamy ciasto dalej do czasu, aż będzie nam odstawać od miski. Ciasto jest dość luźne i klejące, ale takie właśnie ma być ( nie podsypujemy mąką ).
    Tak wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
  • 2. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę, lekko wilgotnymi rękoma wyrównujemy wierzch ciasta. Układamy na nim połówki śliwek ( rozcięciem do góry ). Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę:
    Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy, mieszamy. Następnie wlewamy masło i rozcieramy ciasto między palcami, aż powstanie nam kruszonka.
    Tak przygotowaną kruszonką posypujemy nasze ciasto.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Pieczemy ciasto ok. 35 - 40 minut.

Porady

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem ( u mnie ten krok dość często jest pomijany, gdyż zjadamy ciasto jeszcze gorące :-))

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyladrożdżowe ze śliwkami

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Pyszne ciasto biszkoptowe z zatopionymi...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Justine_Mazur

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Niezwykle puszyste i mięciutkie...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Obowiązkowe w sezonie letnim!

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: joanna30

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przepis na to ciasto dostała moja...

Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką

Dodane przez: gotowanietoproste

Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką

Do takich śliweczek, drożdżowe...

kruche ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: BARB

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

Soczyste śliwki, słodko - kwaśne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE