Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, mleka (lekko podgrzanego) oraz łyżki cukru przygotować zaczyn. Odstawić na pięć minut aż zacznie pracować.
2.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, zaczyn oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie chodzić od łyżki (ciasto najlepiej wyrabiać drewniana łyżką lub robotem kuchennym, gdyż jest luźne.
3.Pozostawić przykryte ściereczką na 1h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4.Owoce z kompotu przełożyć na sito aby odciekły z nadmiaru płynu. Jeśli używamy świeżych owoców należy je umyć i pozbawić pestek. Następnie owoce mieszamy z łyżką maki ziemniaczanej tak, aby każdy z owoców był w niej otoczony.
5.Wyrośnięte ciasto mieszamy i przekładamy do formy (dno wykładamy papierem do pieczenia). Na ciasto wykładamy owoce skórka do dołu. Owoce wykładamy tak aby między nimi były około 1,5cm odstępy. Jeśli damy za dużo owoców ciasto nie wyrośnie i zrobi się zakalec.
6.Do mąki i cukru dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Mieszamy łyżka, a następnie rozkruszamy ręką i posypują ciasto.
7.Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 45 w 180C.
Porady
Do ciasta można dodać dowolne owoce lub upiec z sama kruszonką bez owoców.
Komentarze