REKLAMA

Ciasto drożdżowe ze śliwkami (bez wyrabiania)

wyświetlono: 4591 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Miękki, puszysty placek, bez udziwnień, za to za każdym razem smaczny i zjadany do końca:)

opublikowany: 03.09.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki na blachę 20 x 30 cm:

    120 ml mleka
    50g (pół kostki) świeżych drożdży
    pół szklanki* cukru
    2 i 1/3 szklanki mąki
    120 ml oleju
    3 jajka
    ok. pół kg śliwek

    *szklanka o pojemności 250 ml
Ocena:

(średnia 4.49 z 163 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać lekko podgrzane mleko, dodać cukier i wkruszyć do niego drożdże. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5-10 minut do wyrośnięcia. Gdy trochę podrośnie wlać olej i zmiksowane jajka. Na końcu wsypać mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1.30 - 2 godziny.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać połówki pozbawionych pestek śliwek. Wstawić do nienagrzanego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni i piec ok. 45 minut, licząc od czasu wstawienia ciasta do piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia WIN_20170302_191418 (2)

CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA

Pyszniutka drożdżówka która praktycznie robi się sama.Polecam

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 14.02.2016 | wyświetlono: 2334 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1
Dodane przez: zielony liść zielony liść

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto to nie wymaga wyrabiania jak zwykłe ciasto drożdżowe a smakuje wyjątkowo

kategoria: ciasto drożdżowe Desery opublikowany: 01.05.2014 | wyświetlono: 1991 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE