Ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Ciasto, które smakiem przypomina takie pieczone przez babcię :) Wyśmienite z filiżanką kawy, herbaty, a nawet szklanką mleka – jeśli ktoś lubi :)

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej;
    - 20 g świeżych drożdży;
    - 4-5 łyżek cukru (ok. 55 g);
    - 60 g masła;
    - 1 szklanka mleka;
    - 1 jajko;
    - szczypta soli;
    - ok. 1 kg śliwek węgierek;
    - 4 łyżki cukru;
    - 1 łyżeczka cynamonu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru, mąki i ciepłego mleka. Odstawić na około 20 minut.

    Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę i zrobić w środku dołek. Masło rozpuścić w mleku.
    Do dołka w mące wlać drożdżowy zaczyn. Dodać pozostały cukier, sól, jajko i ciepłe mleko z masłem. Zagnieść ciasto i wyrabiać około 10 minut, aż zrobi się jednolite, gładkie i zacznie odchodzić od rąk. Uformować w kulę, przełożyć do czystej, wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    W tym czasie umyć śliwki, wypestkować i pokroić na ćwiartki.

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, wyklejając również boki formy ( z podanej porcji ciasta można upiec: dwie tortownice, dużą blachę lub kilkanaście drożdżówek). Na wierzch ułożyć śliwki, lekko dociskając do ciasta. Odstawić na 15 minut.

    W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°Ci piec około 30 minut, aż brzegi ciasta zarumienią się. Cztery łyżki cukru wymieszać z cynamonem i posypać gorące ciasto. Przepis pochodzi z bloga everycakeyoubake.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować