Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem dodając łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić aby podrosły.
2.Do miski przesiać mąkę, dodać podrośnięte drożdże, ubite z cukrem żółtka, sól , wymieszać. Następnie ciasto wyrabiać ręką, aż zacznie odstawać od rąk i miski.Wlać ciepłe masło i dalej wyrabiać. Podczas wyrabiania można trochę podsypywać mąką lub dolać odrobinę mleka, jeśli ciasto będzie za gęste. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok.0,5 godziny.
3.Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i podzielić na połówki. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 25cm/35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki przecięciem ku górze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec ok. 40 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta można również użyć osączone śliwki z kompotu
Komentarze