Ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najbardziej smakuje świeżutkie, zaraz po upieczeniu

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 kostki stopionego masła
    5 dag drożdży
    ok.0,5 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    ok.70 dag śliwek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem dodając łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić aby podrosły.
  • 2. Do miski przesiać mąkę, dodać podrośnięte drożdże, ubite z cukrem żółtka, sól , wymieszać. Następnie ciasto wyrabiać ręką, aż zacznie odstawać od rąk i miski.Wlać ciepłe masło i dalej wyrabiać. Podczas wyrabiania można trochę podsypywać mąką lub dolać odrobinę mleka, jeśli ciasto będzie za gęste. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok.0,5 godziny.
  • 3. Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i podzielić na połówki. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 25cm/35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki przecięciem ku górze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec ok. 40 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można również użyć osączone śliwki z kompotu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować