Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Ciasto drożdżowe nauczyłam się od mojej babci, które piekliśmy w każdą sobotę

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    5 dag świeżych drożdży( w przeliczeniu na gramy -to jest 50 g )
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    1/4 kostki masła lub margaryny
    5 czubate łyżki cukru
    szczypta soli
    tłuszcz do formy
    Wiśnie z kompotu ok 300g
    Kruszonka:
    po 1/2 szklanki cukru pudru i mąki
    1/2 kostki margaryny

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie. Drożdże połączyć z połową letniego mleka i 2 łyżkami cukru. Wlać ten rozczyn do zagłebienia i razem z niewielką ilością mąki nadać kosystencję gęstej śmietany. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 min. Jajka, resztę cukru połączyć z pozostałym ciepłym mlekiem. Wlać do rozczynu, dodać szczyptę soli i wyrabiać ciasto, jeśli ciasto jest za gęste dodać mleka, a jeśli za rzadkie, dodać mąki. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione i wystudzone masło. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Ciasto wyłożyć do formy i odstawić do wyrosnięcia (bez przykrywania). Wydrylować wisnie, nadmiar soku wylać. Składniki kruszonki wyrobić między palcami. Na ciasto wyłożyć wiśnie i kruszonkę. Piec godzinę w 180 st.

Porady

Aby uniknąc zakalca, nie należy wyjmować ciasta niedopieczonego ani tez wstawiać go do zbyt gorącego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować