Ciasto drożdżowe nauczyłam się od mojej babci, które piekliśmy w każdą sobotę
60 min
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
5 dag świeżych drożdży( w przeliczeniu na gramy -to jest 50 g )
3 jajka
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła lub margaryny
5 czubate łyżki cukru
szczypta soli
tłuszcz do formy
Wiśnie z kompotu ok 300g
Kruszonka:
po 1/2 szklanki cukru pudru i mąki
1/2 kostki margaryny
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie. Drożdże połączyć z połową letniego mleka i 2 łyżkami cukru. Wlać ten rozczyn do zagłebienia i razem z niewielką ilością mąki nadać kosystencję gęstej śmietany. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 min. Jajka, resztę cukru połączyć z pozostałym ciepłym mlekiem. Wlać do rozczynu, dodać szczyptę soli i wyrabiać ciasto, jeśli ciasto jest za gęste dodać mleka, a jeśli za rzadkie, dodać mąki. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione i wystudzone masło. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Ciasto wyłożyć do formy i odstawić do wyrosnięcia (bez przykrywania). Wydrylować wisnie, nadmiar soku wylać. Składniki kruszonki wyrobić między palcami. Na ciasto wyłożyć wiśnie i kruszonkę. Piec godzinę w 180 st.
Porady
Aby uniknąc zakalca, nie należy wyjmować ciasta niedopieczonego ani tez wstawiać go do zbyt gorącego piekarnika.
Komentarze