Ciasto drożdżowe z węgierkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W sezonie piekę to ciasto obowiązkowo!

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 30 g świeżych drożdży
    ● 50 g cukru
    ● 2 krople aromatu śmietankowego
    ● 2 jajka
    ● 110 ml mleka
    ● 2 łyżki oleju
    ● szczypta soli
    ● 2 szkl. maki tortowej
    Kruszonka:
    ● 50 g masła
    ● 100 g maki pszennej
    ● kropla aromatu waniliowego
    ● 50 g cukru
    Oraz: jajko
    ● 800 g węgierek

Ciasto drożdżowe z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do słoika wkładamy drożdże, jajka, cukier, sól i wlewamy mleko. Zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy ok. 3 minut, aż składniki się
    połącza. Chłodzimy 5 minut. Mąkę tortowa mieszamy z olejem, aromatem i rozczynem. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Ze składników na kruszonkę wyrabiamy ciasto. Owijamy folia spożywczą i chłodzimy ok. 20 minut. Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce kroimy w połówki.
  • 3. Dno formy o wym. 20x30 cm wykładamy pergaminem. Połowę ciasta przekładamy do formy. Wykładamy 2/3 śliwek i resztę ciasta. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy starta kruszonka i układamy resztę śliwek. Pieczemy ok. 60 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy