Ciasto drożdżowe z twarogiem i owocami

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 50 min

Mąż i dzieci to wielkie łakomczuchy, dla których często coś piekę.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • ● 1 kg + 10 łyżek mąki tortowej
    ● 5 dag drożdży
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy
    ● budyń śmietankowy
    ● 4 jajka i żółtko
    ● 1,5 kostki margaryny
    ● 2 szkl. mleka
    ● 50 dag mielonego twarogu
    ● 30 dag śliwek
    ● 5 dużych brzoskwiń
    ● cukier puder
    ● sól
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z twarogiem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do 1 kg mąki dodajemy rozkruszone drożdże, szklankę cukru, 2 jajka, mleko, 3/4 kostki margaryny i szczyptę soli. Wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Kruszonka: roztapiamy 5 łyżek margaryny, studzimy i zagniatamy z resztą mąki i 5 łyżkami cukru. Formujemy kulę, zawijamy w folię i schładzamy.
  • 3. Pozostałą margarynę ucieramy z resztą cukru, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy 2 jajka i 1/2 budyniu w proszku. Miksujemy, dodając twaróg.
  • 4. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt 3-krotnie większy niż forma. Smarujemy masą i wykładamy 2/3 pokrojonych w kostkę owoców na 2/3 ciasta. Posypujemy resztą budyniu. Składamy ciasto w prostokąt: wolny brzeg nakładamy na 1/2 ciasta z owocami i przykrywamy ciastem z owocami. Wkładamy do natłuszczonej formy. Smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką i resztą owoców. Odstawiamy na 15 minut. Pieczemy ok. 50 minut w 180 °C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Drożdże Owoce Śliwki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować