Ciasto drożdżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Puszysta drożdżówka ze słodkimi truskawkami i chrupiącą kruszonką – idealne ciasto na podwieczorek!

Składniki:

  • Ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    60 g cukru
    0,5 szklanki mleka
    3 jajka
    100 g masła
    szczypta soli
    400 g mąki pszennej
    300 g truskawek
    Kruszonka:
    100 g masła
    150 g cukru
    100 g mąki

Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z łyżką cukru w ciepłym mleku. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku od maszyny do chleba, mąkę i sól, masło i jajka, resztę cukru i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie wyłożyć do blaszki o wymiarach 18x28cm, rozciągnąć palcami.

    Umyte i osuszone truskawki przekroić na połówki, ułożyć na cieście.

    Kruszonka: Miękkie masło rozgnieść palcami z cukrem i mąką tak aby powstała kruszonka. Posypać wierzch ciasta. Wstawić do zimnego piekarnika, nagrzać do 180 stopni i piec około 40 minut.

    Drożdżówka jest najlepsza jeszcze ciepła ze szklanką zimnego mleka :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy