Puszysta drożdżówka ze słodkimi truskawkami i chrupiącą kruszonką – idealne ciasto na podwieczorek!
Składniki:
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
0,5 szklanki mleka
3 jajka
100 g masła
szczypta soli
400 g mąki pszennej
300 g truskawek
Kruszonka:
100 g masła
150 g cukru
100 g mąki
Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić z łyżką cukru w ciepłym mleku. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku od maszyny do chleba, mąkę i sól, masło i jajka, resztę cukru i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć do blaszki o wymiarach 18x28cm, rozciągnąć palcami.
Umyte i osuszone truskawki przekroić na połówki, ułożyć na cieście.
Kruszonka: Miękkie masło rozgnieść palcami z cukrem i mąką tak aby powstała kruszonka. Posypać wierzch ciasta. Wstawić do zimnego piekarnika, nagrzać do 180 stopni i piec około 40 minut.
Drożdżówka jest najlepsza jeszcze ciepła ze szklanką zimnego mleka :)
Komentarze