Ciasto drożdżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasta drożdżowe z kruszonką, owocami takimi jak: truskawki, śliwki czy rabarbar - kojarzą mi się z dzieciństwem. Najlepsze drożdżówki są ciepłe i podawane ze szklanką mleka. Owoce świetnie komponują się z ciastem drożdżowym a kruszonka jest najlepsza na świecie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    100 g masła, roztopionego
    1 jajko
    40 g świeżych drożdży
    250 ml letniego mleka
    120 g cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    500 g truskawek

    Kruszonka:

    100 g mąki
    50 g cukru
    50 g zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy wraz z łyżeczką cukru i 100 ml letniego mleka. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając go ściereczką. Do reszty mleka dorzucamy masło, które rozpuszczamy i studzimy. Pozostałe składniki: cukier, mąkę, sól, cukier waniliowy i jajko mieszamy w misce. Wlewamy powoli mleko z masłem i na koniec drożdże. Wyrabiamy ciasto. Konsystencja ciasta będzie klejąca, ale ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki. Można delikatnie podsypać je mąką jeżeli będzie za klejące.
    Ponownie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1-2 godz
    Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy - ja użyłam standardowej prostokątnej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok 45 minut.
    Na koniec przygotowujemy kruszonkę, wyrabiając składniki ręką.
    Na wyrośnięte ciasto wykładamy umyte truskawki, bez szypułek. Truskawki przecinamy na pół i układamy nacięciem ku górze, posypujemy je przygotowaną kruszonką.
    Pieczemy .30-40 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować