Ciasto drożdżowe z serem i makiem

4.42 (173 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Puszyste ciasto z 2 rodzajami nadzienia w postaci masy serowej i makowej

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
    kawałek drożdży wielkości dużego orzecha laskowego
    3/4 szklanki letniego mleka
    2 jajka
    100 g roztopionego masła
    1/3 szklanki cukru
    szczypta soli

    Masa serowa:
    500 g zmielonego białego sera
    1/2 kostki masła
    3 żółtka
    1/2 szklani cukru
    1 łyżka mąki

    Masa makowa:
    puszka masy makowej (800 - 900 gram)

    Kruszonka:
    300 g mąki
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.42 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z serem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pozostałe składniki ciasta, wyrabiać całość ok. 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Rozwałkować na blachę (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa:
    wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę.
  • 3. Kruszonka:
    Wszystkie składniki wyrobić na kruszonkę.
  • 4. Na ciasto w blaszce wykładać obok siebie łyżką masę serową i masę makową, tworząc mozaikę. Posypać kruszonką. Piec ok. 45-50 minut w 170 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można zrobić z samym makiem lub z samym serem lub tylko z kruszonką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować