Ciasto drożdzowe z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Ten przepis na ciasto należał do mojej Babci i przekazała mi go Mama. Mam do niego wielki sentyment i jest bardzo smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 żółtka
    25g drożdzy
    1i pół szkl. mleka
    pół szkl. cukru
    pół kg mąki
    cukier waniliowy
    kawałek smalcu lub masła
    owoce(rabarbar,truskawki)

Ciasto drożdzowe z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, cukry i drożdze ucieramy w misce tłuczkiem. Dodajemy ciepłe podgrzane mleko i mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę i ręką wygniatamy ciasto dodajemy kawałek smalcu i jeszcze przez chwilę wygniatamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok 40 min aż wyrośnie. Po tym czasie wylewamy na blachę rozmiarów piekarnika i wygniatamy palcami. Na wierzch wykładamy owoce ( rabarbar i truskawki), posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok 30 min w 180 stopniach z termoobiegiem i gotowe.

Porady

Bardzo dobre jest również z jabłkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2016

Komentarze

Podobne przepisy