Ciasto drożdżowe z rabarbarem

5 (149 ocen)

  • 60 min

Ciasto drożdżowe zawsze smaczne ,a z sezonowymi owocami jest przepyszne. Ostatnio pojawił się rabarbar i nie mogliśmy darować sobie tej słodkiej pokusy. Z mlekiem :P pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    500 g mąki
    50 g drożdży
    125 g margaryny
    5 łyżek cukru
    200 ml mleka 3,2 %
    łyżka oleju
    szczypta soli
    1 kg rabarbaru
    Kruszonka:
    150 g maki
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    10 g cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem 1. Rabarbar obieramy ,kroimy na 2-3 cm kawałki i zasypujemy cukrem (kilka łyżek).
    Drożdże kruszymy w misce ,zasypujemy cukrem (3 łyżki) i rozpuszczamy. Tłuszcz topimy ,wlewamy zimne mleko ,mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju ,ponownie mieszamy i wlewamy do drożdży.
    Jajka i żółtko roztrzepujemy ,wlewamy do miski ,dosypujemy 2 łyżki cukru ,szczyptę soli i mąkę ,miskę zamykamy i energicznie potrząsamy kilkanaście razy. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce i kiedy pokrywka „napęcznieje” ,wypuszczamy powietrze. Robimy tak 4-5 razy.
    Przygotowujemy kruszonkę:
    Zimne masło siekamy razem z mąką ,cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Wstawiamy do lodówki. Przygotowane ciasto wykładamy na małą ,kwadratową blaszkę ,na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką.
    Pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować