Ciasto drożdżowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i proste do przygotowania ciasto z rabarbarem. Prawdziwy smak wiosny. Można je jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na większe kawałki.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 szk,
    cukier puder 2/3 szk,
    drożdże 30 g,
    mleko ok. 1 szk,
    masło 100 g,
    jajko 1 szt,
    cukier waniliowy 1 op,
    cukier 1 łyżeczka,
    rabarbar 4-5 łodyg,
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać, pokroić na plasterki i wymieszać z łyżką mąki.
    Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć kawałki rabarbaru i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 16 - 20 mniejszych, równych kawałków i przełożyć je do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    Ciasto można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na większe kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować