Pyszne i proste do przygotowania ciasto z rabarbarem. Prawdziwy smak wiosny. Można je jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na większe kawałki.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obrać, pokroić na plasterki i wymieszać z łyżką mąki.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć kawałki rabarbaru i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 16 - 20 mniejszych, równych kawałków i przełożyć je do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na większe kawałki.
Komentarze