14 g drożdzy suchych ( dwa opakowania po 7 g )
pół szklanki cukru
pół opakowania cukru waniliowego
pół szklanki oleju
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
ok. 5 łodyg rabarbaru
cukier puder do posypania
Ciasto drożdzowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy drożdże,cukier,cukier waniliowy,olej,mąkę,mleko,jajka ,szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki mikserem. Odstawiamy na 30 min. pod przykryciem.
Rabarbar obieramy i kroimy w paski. Połowę dodajemy do ciasta. Resztą posypujemy wierzch.
Wlewamy ciasto do tortownicy ( ja mialam taką średnią ).
Na wierzchu ukladamy rabarbar. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 min. ( Sprawdzać patyczkiem czy jest juz suche )
Posypać cukrem pudrem i zjeść:)))
Komentarze