Ciasto drożdżowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moje ulubione ciasto z rabarbarem. Ciasto jest puszyste i miękkie, rabarbar kwaskowaty a całość dopełnia słodka kruszonka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na cisto:
    500g mąki pszennej
    250ml mleka
    50g cukru
    25g świeżych drożdży
    75g miękkiego masła
    szczypta soli
    1 jajko
    Składniki na kruszonkę:
    150g mąki pszennej
    60g cukru
    90g masła
    Dodatkowo:
    około 1kg rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i około 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
  • 2. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i odłożyć do lodówki.
  • 3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką na około 40 minut.
  • 4. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
  • 5. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wymiary około 30x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
  • 6. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar a całość posypać kruszonką. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować