Ciasto drożdżowe z Quinoa, burakiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak naprawdę to ciasto powinno nazywać się Wielka Improwizacja. Dodawałam do niego wszystko, co było pod ręką. Smak jest zaskakujący a większość składników niewyczuwalna. Ciasto zostało przetestowane na bardzo opornych członkach rodziny.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl ugotowanej białej komosy ryżowej Quinoa
    1 mały burak
    1 jabłko
    1/4 szkl suszonej żurawiny
    1 szkl mleka
    3-4 szkl mąki
    3 jajka
    1/2 szkl cukru kokosowego
    125 g masła
    15 g drożdży
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z quinoa, burakiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i zostawiamy w ciepłym miejscu.

    2. Quinoa, buraka, jabłko i żurawinę bledujemy na papkę.

    3. Dodajemy do niej jajka, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest rzadkie dosypujemy więcej mąki. Pod koniec wlewamy ciepłe, rozpuszczone masło.

    4. Ciasto powinno mieć ładny, różowy kolor. Odstawiamy je w ciepłe miejsce.

    5. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Wierzch posypujemy cukrem kokosowym.

    6. Pieczemy w 180 °C około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Drożdże Komosa ryżowa (quinoa) Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować