Ciasto drożdżowe z owocami

0 (0 ocen)

Przepis na to ciasto jest u nas od pokoleń. Zawsze pięknie wyrasta.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    8 jajek
    ½ kostki palmy
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1 kostka drożdży
    2 cytryny
    rodzynki
    owoce – śliwki, truskawki.

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    125 gramów masła

Ciasto drożdżowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto po upieczeniu 1.
    Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, z jednej cytryny wycisnąć sok – dodać do ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Zaparzyć rodzynki, jak będą miękkie obtoczyć je w mące (wtedy nie opadną na dno blaszki). Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki i wyłożyć ciasto na blachę (duża blacha). Na wierzchu ułożyć połówki śliwek i truskawki. Zagnieść kruszonkę i posypać ciasto.
    Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 180 C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy