Ciasto drożdżowe z orzechową kruszonką

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe. Jest smaczne i puszyste.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
    500g mąki
    50g drożdży
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    3 żółtka
    ½ kostki margaryny
    Szczypta soli

    Kruszonka
    40g masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka mąki
    50g mielonych orzechów

    Białko
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: w połowie ciepłego mleka (ja podgrzałam je w mikrofali) rozprowadzić drożdże z łyżką cukru. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, pozostałe mleko również podgrzać, margarynę roztopić. Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki dodać do mąki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na blaszkę (wcześnie wyłożona papierem do pieczenia, o wymiarach około 35x 20). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Kruszonka: masło na kruszonkę stopić, dodać mąkę, cukier puder oraz orzechy, wymieszać rękoma.
    Wyrośnięte ciasto lekko posmarować spienionym białkiem i równomiernie posypać kruszonką.
    Ciasto piec 45-50 minut w temperaturze 180stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować