REKLAMA

Ciasto drożdżowe z nadzieniem

wyświetlono: 107 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ciasto drożdżowe inaczej – w postaci wyrośniętych kulek ze smacznym nadzieniem.

opublikowany: 18.04.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma – 14x42 cm
    Składniki:
    ½ kg mąki
    6 dag masła
    2 żółtka
    1 całe jajko
    Sól do smaku
    1 opakowanie drożdży instant – 7 g
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/3 szklanki cukru – pojemność szklanki 200 ml
    4 pełne łyżki masy kajmakowej
    4 pełne łyżki marmolady o smaku różanym
    Papier do pieczenia
    Lukier – 4 duże łyżki cukru pudru + sok z cytryny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, mleko, żółtka, jajka, stopione masło – wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce by dobrze wyrosło. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać małe porcje ciasta, spłaszczyć, ułożyć porcję nadzienia, skleić w kulkę. Ułożyć w jednym rzędzie kulki z nadzieniem marmolady, w drugim rzędzie kulki z nadzieniem kajmaku. Drugą warstwę ułożyć – na kulki z marmoladą ułożyć kulki z nadzieniem kajmaku a na kulki z kajmakiem kulki z nadzieniem marmolady. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 50 minut do suchego patyczka.
    Ze składników utrzeć lukier – polać przestudzone ciasto, schłodzić.

Porady

1.ciasto można posypać kruszonką.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE