Ciasto drożdżowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko zagrzać, nie gotować, i dodać do niego drożdże, jajko, żółtka, masło, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie rozpuścić. W misce umieścić mąkę i wlać do niej ciepłą mleczną masę. Lekko wyrobić. Ciasto drożdżowe nie lubi długiego wyrabiania, może mieć później problem z wyrośnięciem. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30/40min, tak żeby ugnieciona konsystencja podwoiła swój rozmiar.
Piekarnik nagrzać do 180st. C. W osobnej misce umieścić twaróg, dodać budyń, jajko oraz cukier. Doprawić cukrem wanilinowym, bądź esencją i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki. Należy unikać zbytniego jego rozgniatania, czy wałkowania. Wyłożyć na wierzch twaróg oraz maliny. Piec ok. 35/40min.
Komentarze