Ciasto drożdżowe z malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Prosta drożdżówka ze smaczną serowo-malinową warstwą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150ml mleka
    50g drożdży
    2 żółtka i 1 jajko
    100g masło
    ½ łyżeczki soli
    500g mąki
    300g twarogu
    1 budyń waniliowy
    1 jajko
    50g cukru
    1 cukier wanilinowy/ekstrakt waniliowy
    400g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Ciasto

Ciasto drożdżowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko zagrzać, nie gotować, i dodać do niego drożdże, jajko, żółtka, masło, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie rozpuścić. W misce umieścić mąkę i wlać do niej ciepłą mleczną masę. Lekko wyrobić. Ciasto drożdżowe nie lubi długiego wyrabiania, może mieć później problem z wyrośnięciem. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30/40min, tak żeby ugnieciona konsystencja podwoiła swój rozmiar.
    Piekarnik nagrzać do 180st. C. W osobnej misce umieścić twaróg, dodać budyń, jajko oraz cukier. Doprawić cukrem wanilinowym, bądź esencją i wszystko dokładnie wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki. Należy unikać zbytniego jego rozgniatania, czy wałkowania. Wyłożyć na wierzch twaróg oraz maliny. Piec ok. 35/40min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maliny Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować