Ciasto drożdżowe z makiem, powidłami i kruszonką

  • wyświetlono: 3933 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Smak i zapach który towarzyszył mi od dzieciństwa. Ciasto drożdżowe było u nas serwowane w różnych postaciachale zawsze wyczekiwane z utęsknieniem. Dziś sama szykuję te słodkości swoim chłopcom wywołując na ich buziach uśmiech.Dziś powstała mała wariancja smakowa Ciasto drożdżowe z makiem, powidła

Paulina1507
  • 90min

Składniki

Ciasto :

3 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mleka
60g drożdży świeżych
4 łyżki cukru
250g masła lub margaryny
2 jajka

Kruszonka :

100g masła
100g cukru
130g mąki

Ponadto :

1 puszka masy makowej z bakaliami
300g powideł śliwkowych

Własna masa makowa :

400g maku mielonego
2,5 szkl. mleka
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru
2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej
3-4 łyżki rodzynek
25g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z makiem, powidłami i kruszonką

  • 1. Ciasto :

    Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Drożdże kruszymy w naczyniu, posypujemy cukrem.
    Gdy się rozpuszczą dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki.
    Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, przestudzone masło/margarynę i rozczyn drożdżowy.
    Wyrabiamy ciasto.
  • 2. Masa makowa :

    W garnku gotujemy mleko z masłem, cukrem, miodem,
    rodzynkami i skórką pomarańczową.
    Gdy się zagotuje wsypujemy mak i chwilę gotujemy, by napęczniał.
  • 3. Kruszonka :

    Masło o temperaturze pokojowej łączymy w misce z cukrem i mąką do momentu aż nabierze postaci kruszonki.
  • 4. Przełożenie :

    Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
    Jedną wykładamy dno tortownicy.
    Przykrywamy połową masy makowej.
    Na masie wykładamy powidła śliwkowe.
    Przykrywamy drugą częścią ciasta.
    Następnie wykładamy drugą część masy makowej.
    Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 50-60 minut.
    Po upieczeniu studzimy i zjadamy ze smakiem.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastodrożdżoweciastaWielkanockruszonkamasa makowaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z serem i makiem

Dodane przez: renataszozda

Ciasto drożdżowe z serem i makiem

Puszyste ciasto z 2 rodzajami nadzienia...

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Dodane przez: kasiac

Ciasto drożdżowe z kruszonką

W tej drożdżówce jest bardzo dużo...

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Dodane przez: Skotka

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

To moje ulubione ciasto z dzieciństwa,...

Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką

Dodane przez: KatarzynaJ

Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką

Ciasto bardzo orzeźwiające. Doskonałe...

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Dodane przez: anemon

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Bardzo lubię piec drożdżowe ciasta,...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: anamarisworld

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE