Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami

5 (200 ocen)

Przepis na ciasto pochodzi z programu ,,Ewa gotuje,,- dodatki moje.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    2 szklanki cukru
    100 g drożdży
    2 szklanki mleka
    1.5 szklanki oleju
    1 kg mąki
    cukier waniliowy

    Nadzienie:
    100 g suchego mielonego maku
    1 jajko
    1 łyżka miodu
    2 łyżki cukru pudru
    aromat migdałowy
    pól słoiczka wiśni z syropu

    Forma: 2x 30/9 wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać pokruszone drożdże, mleko i olej - NIE MIESZAĆ. Przykryć ściereczką i zostawić na noc.
  • 2. Mak zalać wrzątkiem ( ok. 1/2 szkl.) wymieszać. Do letniego dodać żółtko, miód i kilka kropli aromatu. Białko ubić, pod koniec partiami dodać cukier puder i wymieszać z makiem.
  • 3. Do zaczynu dodać mąkę i cukier waniliowy i krótko wymieszać mikserem. Odstawić na 10 -15 minut.
  • 4. Łyżką wykładać ciasto na przemian z masą makową i wciskać wiśnie. Bez wyrastania wstawić do piekarnika z temp.180 stopni na 50 minut.
    Po upieczeniu można polukrować i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować