Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

  • wyświetlono: 670 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Idealne połączenie śliwek i maku

edytaha

Składniki

CIASTO:
30 g drożdży
200 ml letniego mleka
80 g cukru
500 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 żółtka
1 łyżka oleju
skórka otarta z jednej wyszorowanej i sparzonej cytryny
szczypta soli
OBŁOŻENIE:
około 500 g śliwek nie przejrzałych śliwek węgierek
250 g gotowej masy makowej z puszki
KRUSZONKA:
80 g mąki
60 g cukru trzcinowego
60 g chłodnego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

  • 1. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, wymieszałam je z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki (wzięłam z ilości potrzebnej do ciasta), zalałam niewielką ilością letniego mleka i dokładnie wymieszałam. Przykryłam spodeczkiem i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Białka zapakowałam w plastikowy pojemniczek i włożyłam do zamrażarki, żeby wykorzystać przy innej okazji.
  • Przygotowanie ciasta2. W misce umieściłam miękkie masło, cukier i żółtka, zmiksowałam na gładką masę. Dodałam przesianą mąkę, szczyptę soli, otartą z cytryny skórkę, olej, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Najpierw wymieszałam całość łyżką, a potem dłonią zagniotłam gładkie, jednolite ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę.
  • Przygotowanie kruszonki3. W międzyczasie umyłam i osuszyłam śliwki, przekroiłam je wzdłuż na pół i usunęłam pestki. Przygotowałam kruszonkę: wymieszałam cukier trzcinowy z mąką i posiekałam z chłodnym masłem. Miseczkę odstawiłam do lodówki.
  • Śliwki rozłożone na masie makowej4. Formę do tarty o średnicy 28 cm posmarowałam masłem, wyłożyłam do niej wyrośnięte ciasto i wylepiłam dno, tworząc jednocześnie dookoła nieco podniesiony rant. Na cieście rozsmarowałam równą warstwą gotową masę makową, a niej rozłożyłam połówki śliwek skórką na dół. Całość posypałam kruszonką i odstawiłam ciasto na 10-15 minut. Przez ten czas rozgrzałam piekarnik.
  • 5. Ciasto piekłam najpierw w 160 stopniach z termo obiegiem, a po 20 minutach, kiedy rant się zrumienił, zmniejszyłam temperaturę do 155 stopni i piekłam jeszcze kolejne 20 minut.

Porady

Do pieczenia można użyć prostokątnej, wyłożonej papierem blachy o wymiarach ok. 23x34 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiŚliwkimakciasto drożdżowekruszonka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z śliwkami i kruszonką EXPRESOWE

Dodane przez: Krejzolka ☺️

Ciasto drożdżowe z śliwkami i kruszonką EXPRESOWE

Ciasto drożdżowe, które zrobisz...

Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką

Drożdżowa wariacja!!!

drożdzowe z makiem

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto drożdżowe z makiem i bakaliami

na każda okazje- polecam:)

drożdżowe ze sliwkami

Dodane przez: duszek

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i...

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

Mięciutkie ciasto drożdżowe z delikatną...

Piernik z makiem i śliwką

Dodane przez: Marzena13

Piernik z makiem i śliwkami

Zapach piernika o smaku makowca...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE