Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    400g mąki
    100g masła
    150 ml mleka
    20 g świeżych drożdży
    60g cukru
    szczypta soli
    1 jajko
    1 żółtko

    Nadzienie:
    100g maku
    80 ml mleka
    50g cukru

    Dodatkowo:
    - śliwki





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Mleko zagotować i zalać mak wymieszany z cukrem. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem i solą. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę, żółtko, jajko i schłodzone roztopione masło. Całość wyrabiać przez kilka minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.



  • Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm i kroić wzdłuż na 3 paski.
  • Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami 4. Na paski nakładać gotowy mak.
  • Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami 5. Zwijać w rulon.
  • Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami 6. Przygotować tortownicę (moja miała średnicę 26 cm.) w której układamy rulony z makiem w kształcie ślimaka. Należy zostawić małe odstępy, aby ułożyć wypestkowane śliwki. Całość pozostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem ciasta do piekarnika śliwki należy posypać cukrem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.

Porady

Do nadzienia można użyć gotowej masy makowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Śliwki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować