Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Mleko zagotować i zalać mak wymieszany z cukrem. Odstawić do wystygnięcia.
2.Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem i solą. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę, żółtko, jajko i schłodzone roztopione masło. Całość wyrabiać przez kilka minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
3.Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm i kroić wzdłuż na 3 paski.
4.Na paski nakładać gotowy mak.
5.Zwijać w rulon.
6.Przygotować tortownicę (moja miała średnicę 26 cm.) w której układamy rulony z makiem w kształcie ślimaka. Należy zostawić małe odstępy, aby ułożyć wypestkowane śliwki. Całość pozostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem ciasta do piekarnika śliwki należy posypać cukrem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
Komentarze