Ciasto drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie lubię takiego typowego kołocza śląskiego - makowca. Dlatego przygotowałam makowiec z bardzo małą ilością maku - pycha.

  • 30 min

Składniki:

  • 600g mąki pszennej
    50g drożdży
    3/4 szkl. mleka
    4 jajka
    200g masła
    300g cukru
    400g masy makowej

Ciasto drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotuj. Pół kg mąki wysyp na blat, zrób dołek i wlej pół szklanki mleka. Wymieszaj. Do reszty mleka dodać drożdże i 100g cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić ze 100g cukru. Masę jajeczną i rozczyn połączyć z mąką. Wyrobić ciasto. Dodać roztopione i przestudzone 140g masła. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować posypkę. W tym celu łączymy ze sobą 100g mąki, 100g cukru i 60g miękkiego masła. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w natłuszczonej formie, pokryć masą makową i posypać posypką. Piec 60 min., w 170 stopniach Celsjusza.

Porady

Jeżeli mamy zimne masło do wykonania posypki wystarczy zetrzeć je na tarce do jarzyn. Jeżeli ktoś lubi mak może podwoić ilość masy makowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy