Ciasto drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mleka dodajemy tyle aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Taki zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę maki, cukry wanilinowe, cukier i sól, dodajemy również jajka. Na koniec wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. Ugniatamy do tego momentu aż ciasto będzie odklejało się od rąk.Całość odstawiamy na około 20 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy je rozwałkować na dwa równe prostokąty i posmarować masą makową wymieszana z dwoma jajkami. Ciasta zwijajmy na rolady i wkładamy na papierze do dwóch keksówek o wymiarach 10 na 27 cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie ciasta wkładamy do piekarnika o temp. 160 stopni i pieczemy około 40 minut.
Komentarze