ciasto drożdżowe z makiem

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto jest puszyste , delikatne i świetnie smakuje. Jest idealne i do herbatki, kawy i na śniadanie do mleka.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    3 szklanki maki tortowej
    8 łyżek cukru
    2/3 szklanki mleka
    4 jajka
    100 g masła
    20g drożdży
    2 opakowania cukru wanilinowego
    2 szczypty soli

    Nadzienie:

    700g masy makowej z bakaliami
    2 jajka



Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Ciasto drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mleka dodajemy tyle aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Taki zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę maki, cukry wanilinowe, cukier i sól, dodajemy również jajka. Na koniec wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. Ugniatamy do tego momentu aż ciasto będzie odklejało się od rąk.Całość odstawiamy na około 20 minut.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy je rozwałkować na dwa równe prostokąty i posmarować masą makową wymieszana z dwoma jajkami. Ciasta zwijajmy na rolady i wkładamy na papierze do dwóch keksówek o wymiarach 10 na 27 cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
    Po tym czasie ciasta wkładamy do piekarnika o temp. 160 stopni i pieczemy około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować