Ciasto drożdżowe z kruszonką

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Najlepiej smakuje z konfiturą :-) Specjalistką od ciasta drożdżowego jest moja babcia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szkl. cukru + łyżka
    2 szkl. mleka
    2 żółtka
    2 jajka
    szczypta soli

    kruszonka:
    10 dag mąki
    5 dag cukru pudru
    5 dag masła
    3 krople olejku waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Placek Desery

Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mleko podgrzać, margarynę rozpuścić. Jajka ubić z cukrem. Wszystkie składniki dodać do mąki i zamieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie wymieszać. Gdy podrośnie ciasto włożyć do dwóch keksówek, posypać kruszonką i poczekać jeszcze chwilkę żeby ,,ruszyło". Piec ok.40 minut w temeperaturze 160 stopni.

Porady

Moja keksówka ma wymiary 40x11 cm. Z podanej porcji wyszły mi dwie. Keksówki wyłożyłam papierem do pieczenia ale to nie jest konieczne wystarczy wysmarować tłuszczem. Ciasto mieszam drewnianą łyżką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować