Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mleko podgrzać, margarynę rozpuścić. Jajka ubić z cukrem. Wszystkie składniki dodać do mąki i zamieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie wymieszać. Gdy podrośnie ciasto włożyć do dwóch keksówek, posypać kruszonką i poczekać jeszcze chwilkę żeby ,,ruszyło". Piec ok.40 minut w temeperaturze 160 stopni.
Porady
Moja keksówka ma wymiary 40x11 cm. Z podanej porcji wyszły mi dwie.
Keksówki wyłożyłam papierem do pieczenia ale to nie jest konieczne wystarczy wysmarować tłuszczem.
Ciasto mieszam drewnianą łyżką.
Komentarze