Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem. Rozpuścić margarynę i pozostawić do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę, gdy drożdże podwoją swoją objętość wlać do miski z mąką. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, zapach i rozpuszczoną, ale zimną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wymiary formy 35cm na 25cm.
Przykryć je ściereczką, żeby urosło na około 30 minut.
2.Do miski wsypać mąkę i cukier. Wlać roztopione i gorące masło. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.
Całość piec 50 minut w 180 stopniach
Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Porady
Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika bo ciasto opadnie.
Komentarze