Ciasto drożdżowe z kruszonką

4.5 (163 ocen)

  • 1 min

Najzwyklejsza drożdżówka z kruszonką, a niezwykle pyszna :)

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
    40 g drożdży
    4 żółtka
    1 szklanka mleka
    1/4 kostki masła
    olejek pomarańczowy i cytrynowy (po 6 kropelek)
    1/4 łyżeczki soli

    Kruszonka:
    100 g miękkiego masła
    100 g cukru (można dać mniej)
    250 g mąki
    1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć dokładnie łyżką razem z cukrem. Dodać szklankę lekko ciepłego mleka, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olejki, wyrośnięte drożdże, mąkę i sól.
    Wymieszać delikatnie, lecz dokładnie i na końcu dodać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić ręką.
    Ciasto przełożyć do formy.
  • 2. Następnie przygotować kruszonkę. Do tego wymieszać mąkę z cukrami, dodać masło i wyrobić je dokładnie.
  • 3. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 50 C piekarnika na ok. 20 minut.
    Następnie zwiększyć temperaturę do 170 C i piec ok. 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować