Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ½ mąki z przepisu ; mieszamy około 5 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do tak wyrośniętego ciasta dodajemy resztę mąki, żółtka, roztopione masło, cukier waniliowy i znowu mieszamy do połączenia wszystkich składników (około 7-8 minut), w zależności od konsystencji dodać jeszcze trochę mąki – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi. Przedkładamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia .
2.Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką: wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą i robimy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45min w temp 200stopni.
Komentarze