Ciasto drożdżowe z jagodami w skorupkach

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pomysł mojej znajomej na wykorzystanie resztek ciasta drożdżowego i skorupek po jajkach. W sam raz na Wielkanoc, bo i skorupek i ciasta drożdżowego jest wtedy pod dostatkiem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 230 gramów
    - drożdże: 15 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 2 łyżki
    - mleko: 60 mililitrów
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - jagody (mogą być mrożone lub ze słoika, mogą być też maliny- 14 szt.): 6 łyżeczek
    - skorupki jajek (powinny być suche i przekrojone w 2/3 wysokości): 14 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Ciasto drożdżowe z jagodami w skorupkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn: Rozkruszone drożdże mieszamy z odrobiną ciepłego mleka, mąki i łyżeczką cukru (powinien mieć konsystencję śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy masło, studzimy. Do zaczyny dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ręce posypujemy mąką i robimy ok 14 sztuk kuleczek (powinny być nieco mniejsze niż orzech laskowy). Rozpłaszczamy je i nadziewamy jagodami (mrożonych jagód nie trzeba przedtem rozmrażać. Suche skorupki smarujemy cienką warstwą oleju, posługując się pędzlem. Napełniamy kuleczkami. Pieczemy w 170 st. ok. 20 minut. Ja piekę w foremkach na babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować