Pomysł mojej znajomej na wykorzystanie resztek ciasta drożdżowego i skorupek po jajkach. W sam raz na Wielkanoc, bo i skorupek i ciasta drożdżowego jest wtedy pod dostatkiem.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- mąka: 230 gramów
- drożdże: 15 gramów
- cukier: 2 łyżki
- cukier waniliowy: 2 łyżki
- mleko: 60 mililitrów
- żółtko: 1 sztuka
- masło: 2 łyżki
- jagody (mogą być mrożone lub ze słoika, mogą być też maliny- 14 szt.): 6 łyżeczek
- skorupki jajek (powinny być suche i przekrojone w 2/3 wysokości): 14 sztuk
Ciasto drożdżowe z jagodami w skorupkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn: Rozkruszone drożdże mieszamy z odrobiną ciepłego mleka, mąki i łyżeczką cukru (powinien mieć konsystencję śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy masło, studzimy. Do zaczyny dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ręce posypujemy mąką i robimy ok 14 sztuk kuleczek (powinny być nieco mniejsze niż orzech laskowy). Rozpłaszczamy je i nadziewamy jagodami (mrożonych jagód nie trzeba przedtem rozmrażać. Suche skorupki smarujemy cienką warstwą oleju, posługując się pędzlem. Napełniamy kuleczkami. Pieczemy w 170 st. ok. 20 minut. Ja piekę w foremkach na babeczki.
Komentarze